Open Platform

SLOTERDIJK STATION SQUARE

Client: Amsterdam Municipality
Architect: NEZU AYMO architects [Skafte Aymo-Boot]
Site: Amsterdam, Netherlands (1.5ha)
Programme: bicycle parking, public facilities
Type: study commission

The study for a new Sloterdijk Station Square suggests solving the bicycle parking problem, the introduction of new program, and the addition of green in one simple gesture. Arranging parking places for 1500 bikes in circles of different sizes, with ring shaped roofs, a variety of open spaces are created in the centre of the circles. Here, different types of public space can be accommodated; mini parks, sport facilities, theatre, viewing platform, outdoor cafe. The new square will add a slow traffic layer to the station transport hub at the same time as providing a place to stay, meet, relax or wait for travellers and Sloterdijk office workers: a station square and neighbourhood square in one.