Open Platform

WOODEN PARKING HOUSE

Type: Parking house and other program
Client: Municipality of Aarhus
Place: Aarhus
Collaboration: JAJA Architects, Rama Studio, Søren Jensen Engineering
Size: 17.500 m² parking, 2.000 m² public functions
Completion expected 2022

The South-harbour neighbourhood in Aarhus is under construction, and our winning proposal for a new parking house will play an active role in the development of the future district. The 19,300 m² new construction will be Denmark’s first wooden parking house, and it will as such contribute to reaching Denmark’s goal to become climate neutral in 2050. The structure of the parking house will be made from beams and columns in laminated veneer lumber (LVL), which has a significantly higher strength than regular glulam. The parking house will cover a total area of 19,300 m² over six floors with approximately 17,500 m², dedicated to a total of 700 parking spots. The structure will be a hub for activity, creativity and socializing and will connect to the existing infrastructure on the site among these the highline, Kulkransporet. The project contains 2,000 m² of public functions such as a gym, gallery, and café. The open competition was launched by the municipality of Aarhus and received 21 entries from all over the world.

Statement from the jury

A unanimous jury highlights the winning proposal for “[…] in an exemplary way [to illustrate] a sheer balance between the practical and the poetic", furthermore stating: “Based on a simple logistical solution, the proposal’s beautifully worked spatial qualities are enriched by well-integrated event and activity options. The parking house is a strong contribution to achieve a more creative and greener urban district.”

Site and funktions

By placing a compact parking facility on the north-eastern half of the site, the project makes space for a green and creative oasis with small pavilions, where social and cultural activities can unfold. The greenery and the paths of the park continue onto the parking house façade where they transform into a vertical garden of green espaliers and active balconies. At ground floor we propose facilities supporting green transportation and transport sharing, such as charging stations, cargo bike rentals, carpooling stops and parking spots dedicated to car sharing vehicles. In time, these facilities can grow onto the upper floors